15 Aug, 2011 [(0) Comment]

Ликьори от горски плодове

Written by

Получават се по няколко начина:

1. Чисти, здрави, узрели и добре измити плодове се смачкват и се слагат в спирт или в бутилки за две сед­мици. В спиртния (ракиения) разтвор преминават всички хранителни и активни съставки на плода. Кашата се пре­цежда през подходящ филтър, за да се получи бистър разтвор. Прибавя се захар (1 кг на 2 л течност) и се бърка, докато се разтвори. В готовия ликьор трябва да има най-малко 30% захар. Ликьорът се налива в бутилки и се оставя да отлежи най-малко един месец.

2. Чисти, здрави, добре узрели и измити плодове се поставят в бутилки, посипват се със захар, заливат се със спирт (ракия) и се оставят да престоят поне две седмици. Захарта се разтваря в отделилия се сок и в спирта (ракията). Сокът се прецежда и се оставя да отлежи поне един месец.

3. Чисти, здрави, добре узрели и измити плодове се смесват с ракия и се оставят да престоят поне две сед­мици в отворени бутилки. Полученият сок се прецежда, подслажда се, разбърква се, прецежда се отново и се оставя да отлежи.

4. Плодовете се смесват с част от захарта и се оста­вят да ферментират направо в съдовете, поставени на открито и дори на слънце, в продължение на 15-20 дни. След това сокът се прецежда, добавя се необходимото количество захар и спирт, прецежда се повторно и се оставя да отлежи.

Алкохолното съдържание (спиртът) в готовия ликьор трябва да е около 30%.

За препоръчване е да се използува първият начин за приготвяне на ликьори, тъй като от плодовете се из­вличат всички ценни съставки, без да се губи нищо от тях. Полученият ликьор е най-ценен в хранително и био­логично отношение. При другите начини се губят част от съставките, особено на витамин С.