31 Aug, 2011 [(0) Comment]

Сушени горски плодове

Written by

Сушенето е специален метод за консервиране, с който се удължава трайността на продуктите и се създава въз­можност за използуването им през всяко време от годи­ната.

На сушене се подлагат добре узрели, здрави и чисти плодове. Те се сушат на открито или във вакуум при различна температура и начин според вида и есте­ството им. Меките и нежни плодове се загряват постепен­но, а плодовете с по-твърда структура и по-ниско водно съдържание могат да се оставят да се сушат веднага при по-висока температура.

Сушенето продължава, до­като обемът им се намали 6 пъти - влажността им не трябва да е повече от 15%. Дребните плодове се сушат цели, а костилковите - заедно с костилките. Семковите плодове се нарязват на правилни резанки или на други, добре оформени парчета с дебелина не повече от 2-3 см. Семената и дръжките се отстраняват преди сушене­то. Плодовете с много груба кора може да се бе­лят. Всички видове диви плодове може да се сушат. Има няколко начина за сушене на плодове в до­машни условия.

Използват се няколко метода за сушене на горски плодове, сушене на открито, сушене в сушилни и комбинирано сушене.

Сушените плодове са хигроскопични и затова започ­ват лесно да се вкисват или разлагат. Ето защо трябва да се поставят във влагонепропускливи, парафинирани, целофанени, пергаментови или тънки пластмасови опа­ковки и да се съхраняват в сухи и проветриви помещения с относителна влажност, не по-висока от 60-65%.