04 Sep, 2011 [(0) Comment]

Туршии от горски плодове

Written by

Някои плодове с твърда консистенция, груба целуло­за и тръпчив вкус (дива круша, мушмула, трънка, кисе­лица, брекина и др.) могат да се консумират и под фор­мата на т. нар. плодова туршия.

В дървени, емайлирани или полиетиленови (пластма­сови) съдове с по-широк отвор се поставят добре измити и механично изчистени цели плодове, които може и да не са напълно узрели. Заливат се с най-малко трикрат­но по-голямо количество чиста питейна вода и се добавят 100-200 г захар и 0,100 л млечна киселина или 0,200 л (на 10 л вода) боза за протичане на млечнокисела фер­ментация. Някои препоръчват да се слагат 2-3 лъжици кисело мляко за внасяне на млечнокисели бактерии. Та­зи ферментация е по-добра от оцетнокиселата, тъй като плодовете и сокът са по-полезни за организма поради об­разуването на млечна киселина. Съдовете се похлупват леко с подходящ дървен или друг похлупак и се оставят да престоят при обикновени стайни условия две седмици.

При тези условия плодовете и прибавените захари фер­ментират, таниновите, дъбилните и горчивите вещества се разграждат, целулозата омеква и сладникаво-киселият вкус се засилва, което прави консумацията на плодове­те по-лека. Ако по време на ферментацията плодовете изплават на повърхността и има опасност да плесенясат, те се притискат с подходящи предмети (порцеланова чиния, чисти дървени обръчи и др.), за да бъдат непрекъснато потопени във вода. Преди консумация плодовете може да се изплакнат с чиста питейна вода и да се из­цедят върху решетка. По желание се посипват със захар. Сокът има приятен кисело-резлив и освежителен вкус и е богат с минерални соли и водоразтворими витамини. Той трябва да е бистър и подвижен и не бива да се влачи. В противен случай е замърсен с бактерии и е негоден за пиене. За подобряване на вкусовите качества в туршията може да се постави и торбичка със счукан синап (хардал).