18 Aug, 2011 [(0) Comment]

Мармалад от горски плодове

Written by

Подбират се напълно узрели, чисти и здрави плодове. 

Загнилата част се изчиства много добре. Дръжките, семките и костилките се отстраняват. Плодовете може и да се обелят. След това се нарязват на парчета или се настъргват с порцеланово или стъклено ренде или със специална плодомелачка. Смесват се със захарта (200— 400 г на 1 кг каша) и се варят в чисти съдове (тави). 

Варенето продължава до получаване на же­ланата гъстота - мармаладът трябва да пада на топчета от лъжицата, а не да тече или след лъжицата да остава бразда (пътека) по дъното на тавата. 

Бърка се с дървена или емайлирана решетеста лъжица с дълга дръжка. Накрая се прибавя 5-6 г (1 чаена лъжичка) ви­нена киселина на 1 кг захар и се вари още 5 мин. 

Сва­реният мармалад се оставя да изстине малко в тавата и се насипва в сухи и чисти буркани или други съдове. Затваря се със съответна капачка, когато изстине напълно. В противен случай капачката овлажнява и се обра­зува плесен. 

За да не плесенясва, мармаладът може да се покрие с тънка целофанена или пергаментова хартия, напоена с 1%-ов воден разтвор на сорбинова киселина. 

Съхранява се при обикновени условия в чисти, сухи и прохладни помещения. Ако се захароса, мармаладът мо­же да се подгрее във вода (водна баня) като сладкото. Вкиснати или плесенясали мармалади не се преработват за хранителни цели - от тях може да се приготвят са­мо ракия и спирт.