12 Aug, 2011 [(0) Comment]

Сладка от горски плодове

Written by

Докато соковете, сиропите и желетата могат да се приготвят от всички плодове поединично или в комбинация, сладката се получават само от по-твърдите плодо­ве, които могат да се режат на правилни парчета с опре­делена форма, както и от плодове, на които лесно може да се вади костилката, без да се деформира самият плод — дюля, череша, вишна, смокиня и др. 

Подбират се не само здрави и чисти, но и по-твърди и непрезрели плодове. Приготвените плодове се накисват за няколко часа във варно мляко - 1,5%-ов воден разтвор от га­сена вар (получава се от 10 л вода и 150 г чиста нега­сена вар), за да се втвърдят, което ги предпазва от разкашкване при продължителното варене. 

След накисва­нето се изплакват внимателно с чиста питейна вода вър­ху мрежа или решетка, за да се отстрани варното мляко (промивната вода не трябва да промени червения лак­мус в синьо), поставят се в сиропа, приготвен от 1 л вода и 1 кг захар, и се варят до сгъстяването му. Накрая се прибавя 5-6 г (1 чаена лъжичка) винена киселина на 1 кг захар и сладкото се вари още 5 мин. 

Когато капка от сиропа се отделя от чинията и не се разлива, сладко­то е готово. Образувалата се при варенето пяна се от­странява изцяло с решетеста лъжица. За предпочитане е плодът да се постави в полусварен сироп и след това да се довари до желаната гъстота. Така се избягват продължителното варене и бъркане, при които плодът се деформира. Заедно с винената киселина може да се прибави и есенция от същия вид плод за подсилване на аромата. 

Есенциите или ароматизиращите вещества не се смесват. За да се избегне потъмняването, свареното сладко трябва да се охлади бързо, като съдът се поста­ви в друг съд със студена вода.

Сладкото се налива още топло в сухи и чисти съдове. Съхранява се в обикновени сухи и хладни помещения. При захаросване съдът се държи в топла вода (60-65°), докато изчезнат кристалите.

Ако при съхраняването започне да ферментира, сладкото може да се превари, но трябва да се има предвид, че потъмнява, а плодът се деформира. Може да се превари и само сиропът, а отделените плодове да се пуснат, докато е още топъл.