10 Aug, 2011 [(0) Comment]

Желета от горски плодове

Written by

Приготвят се от плодови сокове, получени по някои от описаните начини. За желета трябва да се подбират добре узрели плодове, които съдържат по-голямо коли­чество пектин и имат добри желиращи свойства. При липса на такива плодове може да се направи съответ­на комбинация между различните видове сокове или да се прибави пектин.

Подбраният едносортов или комбиниран сок се смесва със захарта в съотношение 1:0,7-1 в зависимост от захарността на плодовете и се сварява почти до сгъстяване. Накрая се прибавя 5-6 г (1 чаена лъжичка) винена ки­селина на 1 кг захар и се вари още 5 мин, за да се из­бегне захаросване. Желето се налива още топло в сухи и чисти съдове, по възможност по-плитки, за да може след това парчетата да се разрязват и изваждат цели и да се поднесат като десерт. Ако при варенето се образува пяна, тя се отстранява изцяло. Желето е готово, когато капка от него, поставена върху чиния, се отделя леко.

За да се предпази от повърхностно плесенясване, же­лето може да се покрие с тънка целофанена или пергаментова хартия, напоена с 1%-ов воден разтвор на сорбинова, но не и салицилова киселина. Съхра­нява се при обикновени условия в чисти, сухи и хладни помещения.