27 Jun, 2011 [(0) Comment]

Приготвяне на сиропи чрез варене

Written by

Някои домакини приготвят сиропи по следния начин: Сокът се вари, докато се сгъсти. Захарта се слага пре­ди или към края на варенето, преди сгъстяването. Ня­колко минути преди сваряването се прибавя малко ви­нена киселина (лимонтозу) - 5-6 г (1 чаена лъжичка) на 1 кг захар, за да не се захароса сиропът. Винената киселина се прибавя в края на варенето, за да не по­тъмнее сиропът. Този метод не е за препоръчване, тъй като при продължителното варене се разрушава почти изцяло витамин С.

Други получават сиропи при варенето на сладка. Слага се двойно повече захар и преди сгъстяването сиропът се отлива, а след това сладкото се доварява до желаната гъстота. Този метод има същите слабости, както предишният, и не е за препоръчване.

Сиропи могат да се приготвят също от плодове с гор­чив и неприятен вкус и миризма — червена калина, бъз, Офика, птиче грозде. Нашият опит показва, че трябва да се приготвят предимно от предварително получен сок от напълно узрели, а дори и презрели плодове. Технологията е същата. Сиропите запазват дълго неприят­ни i вкус и миризма на суровите плодове, но след няколко месеца придобиват приятен вкус и аромат вследствие на разграждането на дъбилните и горчивите вещества.

Те са предимно лечебни, но могат да се използуват и за храна.

Плодовите сиропи имат известно предимство пред со­ковете, понеже са по-трайни. При консумацията може да се разреждат по желание с вода — обикновена питейна, минерална или газирана. За разлика от сока сиропът в отворената бутилка може да се консумира няколко дни. Освен това сиропите могат да се приготвят и при обик­новени условия, или най-много при 50-60° С за разтва­ряне на захарта, без да се нагряват при високи темпе­ратури и да се разрушава съдържащият се в тях ви­тамин С.

Готовите сиропи трябва да съдържат най-малко 65% захар, за да са трайни без консерванти.